Jógarádzsa Közönség DÍj 2024 jelöltje:
Somogyi-Pinczi Anikó

Képviselt irányzat: Tradicionális hatha jóga

Oktatás helye: Yoga Room, 2330 Dunaharaszti, Bocska utca 29.

Oklevelei: Jógaoktatói oklevél, 2015 Budapest; Minősített jogaoktató, 2016 Budapest; Kismama- és babás jógaoktató, 2015 Budapest; Gerincterápiás jógaoktató, 2018 Budapest; Tradícionális jógaoktató, 2020 Budapest; Kismama- és baba jógaoktató, 2021 Budapest; Vaisnava jógamester diploma, 2023 Budapest;

Mióta oktat: 2014

Mit oktat: hatha jóga, kismama jóga

Szakmai életútja:

2014. novemberében tartotta az első kismama jógafoglalkozást. Attól kezdve tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Kovács Gyöngyi Naliní női energiája és Ozorák Zsuzsa széleskörű tudása mutatta számára az irányt a jóga világába és került NaJó, Nagy József képzésébe. A tanfolyamok végzése közben már 2015. tavaszán lehetőséget kapott, hogy gerincjóga órát és hatha jóga órát tartson egy dunaharaszti jógastúdióban. Mindig is szerette tanulni és megérteni azt, amivel foglalkozik. Tanult Almásy Csilla gerincközpontú képzésein, ahol az anatómiát mélyebben megismerhette. Bene Mátétól szintén a gerinc anatómiájáról tanulhatott. Részt vett Gönczi Kata vezetésével aerial jóga képzésen.

2018-ban ismerkedett meg Kotroczó Anikóval, a Sarasvati Jógastúdió alapítójával, Deepak Anthwal-al, indiai oktatóval és Hegedűs Zsolttal, az akkori vezető oktatóval. Ők vezették arra az útra, ahol most jár. Sokat tanult tőlük ayurvédáról, védikus írásokról, jógafilozófiáról. 3 képzést elvégzett a Sarasvatiban. A kismama jógaoktatói képzést egyrészről szakmai ismeretei bővítése miatt végezte, ami a szakdolgozatához is szükséges volt, illetve Kotroczó Anikó felkérte a képzés későbbi oktatásra.

Az oklevelek megszerzése végett hospitálásokra kellett járnia, így ismerkedett meg Medvegy Gergővel, akitől később leginkább az online oktatásaiból tanult és fejlődött általuk.

2019. nyarán sikeres felvételi vizsgát tett a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán, így ősszel megkezdte 3 éves vaisnava jógamester tanulmányait. Hálás tanárainak, diáktársainak és családjának, hogy támogatták új célja elérésében. A diplomát 2023. nyarán vehette át.

2014. telén kezdett el oktatni a dunaharaszti jógastúdióban. 2016-2017-ben a dabasi Fitt Lesz Stúdióban tartotta babás és kismama jógafoglalkozásait. Ez idő tájt a dunavarsányi Ibiden Hungary kérte fel heti egy alkalommal gerincközpontú órák megtartására. 2017. szeptember 4-én akkori saját házukban nyitotta meg saját Yoga Room nevű stúdióját, mely 2022. februárjában költözött mai helyére. Idén lesz 10 éve, hogy a jóga a mindennapjai része és a hivatása is.

2023-ban átlagosan heti 10 jógafoglalkozást tartott, melyek 60-75-90 percesek.

A Sarasvati Alapítvány, Jóga-és Oktatási Központ 2023-ban 3 kismama és baba-mama jóga képzést tartott, melyekben oktatóként vett részt. Képzésenként 10-12 új oktatót avathatott Kotroczó Anikó.

 

Önzetlen szolgálat megjelenése a munkájában:

A Yoga Room-ban a megnyitása óta állandó ajándék, hogy a névnapos jógi, jógini féláron jógázhat. A Yoga Room születésnapja és új helyre költözése alkalmából játékokat szokott szervezni, ahol vagy mindenki egy ajándék-foglalkozást kap, vagy féláron jöhet a következő alkalommal. Ezen játékok alkalmával ingyenes foglalkozásokat, 5 és 10 alkalmas bérleteket szokott kisorsolni. Minden év június 21-én és nyár végén ingyenes, szabadtéri jógafoglalkozást tart. Illetve minden évben tart nyílt napokat, melyek ingyenesek.

2021/22 és 2022/23 tanévben a BHF nappali jógaóráin vett részt segédtanárként Kovács-Modla Angelika és Salamon Alex vezetése mellett.

 

Napi szádhanája:

Minden nap (hétvége kivételével) végez ászanákat 10-15 percben. Hétfőnként gyakorolja a tradicionális hatha jóga óra elemeit, szerdán a gerincterápiás módozatot. Ezen alkalmak 60-90 percesek, melyek felépítése: ráhangolódás, OM mantrázás, bemelegítés, ászana gyakorlás, pránajáma. Hanganyagot hallgat (selfnessyoga, bhf, krisnanews) vagy a gondolatok elengedését, az elme zabolázását gyakorolja. A pránajáma gyakorlásának fő eleme a váltott orrlyukas légzés. Az ászanák kivitelezésénél egyre gyakrabban használ segédeszközöket.