Jógarádzsa Kiválósági Díj nyertese 2016:
Földiné Irtl Melinda

Képviselt irányzat: rádzsa jóga (buddhista megközelítésben)

Oktatás helye: Tan Kapuja Buddhista Főiskola (1098 Bp. Börzsöny u. 11) és Indiai Nagykövetség, Amrit-Sher-Gil Kultúr Központ  (1025 Bp. Búzavirág u. 14.)

Nemzetközi sztenderdnek megfelelő klevele(i): buddhista tanító, jógaoktató, 2002, Budapest, TKBF; Masters In Yogic Sciences, 2007, India; B.K.S. Iyengar’s  Teachers’ Training Course, 2008, India.

Mióta oktat: 2000

Mit oktat: A klasszikus jóga elméletébe és gyakorlatába történő bevezető jógaórákat a Tan kapuja Buddhista Főiskola felnöttképzésének keretében; Éberség jógája címmel jógatanfolyamot a buddhista meditációs praxis bemutatására; a Jóga a pozitív egészségért, a SVYASA intézet és a klasszikus jóga darsana alapelvei mentén megvalósuló gyakorlati jóga foglalkozásokat; s eméleti előadásokat felkérés szerint.

Szakmai életútja:
Informálisan kilencévesen ismerkedett meg a jóga egyes fizikai és légző gyakorlataival, de formálisan  1998-ban kezdte meg jógatanulmányait a Tan Kapuja Buddhista Főiskola jóga szakirányán. 2002-ben diplomázott BA szinten, majd később 2013-ban elvégezte a dharma tanítói MA képzést is.

2000-től kezdve folyamatos oktatói gyakorlatban vett részt, rendszeresen járt elismert jóga oktatók óráira hospitálni és tanulni egyaránt: a Szellemi Jóga tanfolyam révén Dr Pressing Lajostól tanult, Eugénia Obdonorovától astanga jógát, és a Ilyengar módszerrel is megismerkedett. Toldy Csilla nemzetközi Jógaoktatónál Kirey Yoga for Pregnancy vizsgát tett, melyet 2003-ban és 2004-ben a Birthlight yoga for Pregnancy és Baby Yoga továbbképzés és oklevélszerzés követett.

2000-től kezdte meg a rendszeres jóga csoportok vezetését, esti tanfolyam jelleggel és nappali kredites órák keretén belül a buddhista főiskolán, ahol jelenleg is tanít.

2001-ben a várandósság időszakának megtámogatása motiválta a Kriston Intim Torna módszerének az elsajátítására 1000 órás képzés keretén belül.

2001-2002 között  a IX. kerületi nyugdíjas otthonban lakó időseknek tartott jóga foglalkozásokat.

Ugyanúgy 2001-ben lett először vendég oktatója a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiéniás szakközépiskolának, ahol 2002-től tanári státuszt kapott. Itt első gyermeke születéséig, 2008-ig tanított. A jóga gyakorlati órák mellett lehetősége nyílt egyéni relaxációval és pránájáma gyakorlással segíteni az alkohol, drog és egyéb pszichiátriai érintettségű, vagy nehéz sorsú tanulók életét. Ezekben az években számos jóga elvonuláson és workshopon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy a jóga különböző megközelítéseivel ismerkedjen neves mesterek és tanítók által. 

2003-2004 között a jóga szellemi ösvényeinek a bemutatásának érdekében ingyenes heti elméleti és gyakorlati foglalkozások szervezésében vett részt a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

A 2003-tól indult aktív gyermek program keretén belül immár tizenhárom éve vezet jóga gyakorlásokat nyári táborokban, az évközi családi hétvégis programokon, óvodákban és az általános iskolákban, 2015 óta buddhista erkölcstan tanórát  tart a Kodály Zoltán Zenei Általános iskolában .

A Tan Kapuja Buddhista Egyház megbízásából börtönmissziós tevékenységet végez a Tököli büntetés végrehajtási intézményben. Ez a buddhista szemléletű lelki gondozáson túl jóga gyakorlást is magában foglalja.

2004-2007 között egyetemi szintű (MA) jógatanulmányokat végzett Indiában, a Swami Vivekanada Yoga Anusandhana Samsthana (SVYASA) Intézetben. Tanulmányait évfolyamelsőként végezte, ezért külön díjban részesült.

2005-ben Krakkóban Iyengar Introductory 1., majd 2007-ben Introductory 2. szintű vizsgát tett. Tagja a Magyar Iyengar Jóga Szövetségnek.

2006-tól Magyarországon zajló Iyengar-oktató képzéseken felkérésre vezet elméleti oktatást és ehhez kapcsolódó vizsgáztatást.

2010 óta az Indiai nagykövetség rendszeresen felkéri esti gyakorlati jóga foglalkozások vezetésére.  Az elmúlt öt évben szintén számos alkalommal hívták meg jógafilozófiai előadás és/vagy gyakorlatok tartására. Jelenleg egy különlegesen rászoruló célcsoport számára dolgoznak ki jóga gyakorlati protokollt, mely remélhetőleg sok érintett ember testi és lelki egészségét fogja szolgálni hamarosan.

Oktatóképzésben esetenként meghívott vendég előadóként vesz részt.

2015-ös évben megtartott jógaórái körülbelüli mennyisége nagyjából becslés szerint 250-300 között van.

Önzetlen szolgálat megjelenése munkájában:
Gyermekek, idősek, fizikai és vagy mentális betegségben szenvedők, illetve egyéb szociálisan rászorulóak számára tart is rendszeresen felajánlásból gyakorlati jóga órákat.

Buddhista lelki gondozást végez a tököli büntetés végrehajtási intézetben havi egy alkalommal, aminek benzinköltségét és az adományok árát maga állja.

A buddhista közösség tagjai kérésére gyakran ad jógikus életvezetési, egyéni gyakorlási útmutatókat. Ezeket nem órarendszerűen tartja, hanem a felmerülő igény szerint.

Úgy gondolja maga is sok szeretetet és figyelmet kapott a tanítóitól „ingyen”, cserébe a tiszteletért és odaadásért. Ezt nem a világ számára felmutatandó erénynek, hanem Önmagunk felé nézve egy magától értetődő kötelességnek tekinti.

A tanítványaim számára minden időben elérhető, ha szükségük van lelki támogatásra.

Az indiai kultúra és a hagyomány iránti hálájából és elkötelezódéséből kifolyólag  az elmúlt öt év folyamán rendszeresen végzett önkéntes, karitatív munkákat is (cikk írás, szerkesztés, rendezvények, bemutatók stb.) az indiai Nagykövetség részére.

Az Astangajóga Alapítványnál tíz éve végez szintén önkéntes közösségi munkákat (szöveg fordítás, szervezés, rendezvényeken való részvétel stb.).

Napi gyakorlata (szádhanája):
Ászana gyakorlása családi és egyéb kötelezettségeitől függően napi öt perc és hat óra között váltakozik.

A pránájáma gyakorlása folyamatosan jelen van napjaiban, sokszor végez légzés tudatosítást, finom szabályozást stb.

A lefekvést és ébredést követő elcsendesedésen kívül, a buddhista éberség és belátás meditációs gyakorlatát végzi a nap folyamán, amikor csak lehetséges.