Jógarádzsa Közönség DÍj 2024 jelöltje:
Baktai Ádám

Képviselt irányzat: Tradicionális hatha jóga

Oktatás helye: Kamala Mozgás és Életmódközpont, 1111 Budapest, Bartók Béla út 10.

Oklevelei: Védikus művészet és tudományok oklevél, The Bhaktivedanta Academy, 2002 Mayapur

Mióta oktat: 1996

Mit oktat: hatha jóga, védikus tudományokkal kapcsolatos képzések – ájurvéda, numerológia, vasztu

Szakmai életútja:

Nagybátyja révén kicsi gyermekkorában került kapcsolatba a hatha és bhakti jógával. 15 évesen kiköltözött Indiába, ahol egy tradicionális bentlakásos iskolába járt 10 évig. Az iskola főbb fókuszpontjai a filozófia és a szertartás volt, de lehetőség volt jóga, ájurvéda, asztrológia és vasztu képzéseken is részt venni. Ezekben a témakörökben vendég tanítók adták a képzések gerincét, így a jóga képzése sokféle irányból táplálkozott. Ezenfelül bejárta Kalkuttát, ahol főként Monotosh Roy, valamint Prof. Prem Sundar Das óráit és képzéseit látogatta, valamint rendszeresen járt a Sarat Bose utcai Satyananda órákra és egy Sivananda rendszert követő helyre is dél Kolkatában.

A Covid előtt hetente 3 órát tartott Budapesten. 2021 óta heti 1 órát tart. 2023-ban jógatáborokat szervezett Harsányban és Szicíliában, így ebben az évben kb. 60 gyakorlati jóga órát tartott. Ezenfelül több közösségbe és céges rendezvényekre is jár vendég előadóként, ahol jóga filozófiával kapcsolatos órákat is tartott kb. 15-20 alkalommal.

Az évek folyamán 80-90 ember kapott általa oktatói képzést, akiknek a negyede aktívan tanít is.

Önzetlen szolgálat megjelenése a munkájában:

Iskolákban gyermekeknek tart foglalkozásokat önkéntesként.

15 éve működtet egy honlapot eleinte bhaktikutir.net, majd 2012 óta bhaktikutir.hu néven. Több mint 1500 írása van fent az oldalon. Több mint 200 jóga témában, valamint 300 ájurvéda témában, emellett más védikus témakörökben is fellelhetőek anyagok. 2012 óta 4 és fél millió alkalommal kattintottak az oldalon. Ezenfelül működtet egy youtube oldalt is, ahol szintén segíti a követőit a védikus világképben való eligazodásban, természetesen a jóga visszatérő témakör ezen a platformon is.

Napi szádhanája:

Reggel korán kelés, hideg fürdő, légzésfigyelés, mantra meditációs gyakorlatok. Segítői munkakörben tevékenykedik, így napközben védikus dolgokkal tölti idejét, továbbá shiatsuval, egy japán rendszerű fizioterápiával. Shiatsu kezelései után hatha jóga gyakorlatokat mutat a pácienseinek. A mantrázás, az oltára rendben tartása, valamint szentírás tanulmányozás mindennapos teendői részét képezik. Ezenfelül rendszeresen ír a honlapjára és az elmúlt években elkezdett védikus szövegeket is fordítani, mely heti több órás elfoglaltságot jelent.

Heti 1-2 alkalommal otthoni jóga gyakorlatok végzése, valamint pránajáma és mantrázás (gájátri mantra) napi szintű gyakorlata.