Jógarádzsa Kiválósági Díj nyertese 2024
Várhelyi Sándor

Képviselt irányzat: Hatha jóga – Sívánanda jóga stílusban

Oktatás helye: Pécs, Ybl Mikós utca 10. (Mecsek Fitness) és online, Zoom-on

Oklevelei: jógaoktatói oklevél, 2001 Kártyikné Benke Etkától; Zertifikat Yogalehrer, 2003 Westerwald; jógaoktatói oklevél, 2005 Kassa; jógaoktatói oklevél 2008 Budapest

Mióta oktat: 1992

Mit oktat: Tradicionális hatha jóga

Szakmai életútja:

Már gyermekkorában találkozott a jógával egy Indiában jógaoktató képzést végzett családi ismerős révén. Gimnazista korában olvasta S.R. Yesudian: Sport és jóga című művét, mely után el is kezdett aktívan gyakorolni.

Testnevelési Főiskolát végzett, eredetileg szakedzői végzettsége van. Közel 20 évig volt aktív sportoló, majd több, mint 1 évig főfoglalkozású edző. Jógát 1993 óta oktat főfoglalkozásban.

Tanítói, akikre jó szívvel gondol és akik bíztatták, hogy jógát oktasson: Dr. Bakó Attila (Pécs) és a szegedi Benke testvérek (Etka anyó és Mária).

2003-ban a németországi Westwaldban, a Haus Yoga Vidya oktatóképző asramjában töltött egy hosszabb időt, ahol a Sivánanada jógaval ismerkedett és itt szerzett jógatanári képesítést is. Ezen tradíció iránti szimpátiája a legerősebb. Az elmúlt évtizedekben számtalan más irányzattal is ismerkedett, mint a Kaya Kalp Yoga.

Több tanítványa vált jógaoktatóvá.

Hosszú évek óta heti 7 jógaórát tart, évente kétszer indít 3 hónapos kezdő jógatanfolyamot, melyen nagy számban vesznek részt az érdeklődők. A pandémia kezdete óta online órákat is tart. 30 éve minden nyáron életmódtábort tart.

Jelenleg heti 6 órát tart egyik tanítványa segítségével.

Önzetlen szolgálat megjelenése a munkájában:

A foglalkozások résztvevői rendkívül kedvező havidíjat fizetnek. A kezdők, jóga iránt érdeklődők akár az első három órát is ingyen próbálhatják ki. Régi tanítványai, akik már 20-25 éve nála gyakorolnak jelképes összeget fizetnek.

Rendszeresen tart jógatáborokat, melyek azoknak is elérhető, akik alapvetően nem tudnának kifizetni egy ilyen eseményt. “Anyagi okok miatt nem kell senkinek lemondani egy ilyen lehetőségről”

Napi szádhanája:

Főleg a hatha jóga elemeit gyakorolja minden nap (ászana, pránájáma, relaxáció)